Obtenció i conservació

Per fer una recollida de plàncton i estudiar-lo, cal endinsar-se amb una petita barca al mar. Es fan quatre mostreig diferents; dos a la costa (a 200m de la riba), amb una xarxa de 300µm i amb la xarxa de 500µm; i uns altres dos a mar obert (fins a 400m), amb les dues xarxes anteriors. La xarxa té uns 60cm de diàmetre. Les mesures de les espècies capturades estan relacionades amb la grandària dels forats de la xarxa.

Sortida amb l’ Insitut de Ciències del Mar

Per realitzar la recollida del plàncton vam contactar amb l’Institut de Ciències del Mar, concretament amb una noia, María Pascual,  que estava fent la tesi de final de carrera, i un cop al mes havia de fer els mostreigs per fer un estudi del plàncton durant tot l’any. Ens van deixar anar a la barca amb ella i em va ensenyar com es feia la recollida, les dades que s’havien d’anotar, i el nom i les parts del material que vam utilitzar.

Vam fer els quatre mostreig, que es realitzaven exactament igual. Primer ens situàvem en unes coordenades i les anotàvem, preparàvem els bongos amb el pot cilíndric al final on s’emmagatzemaria el plàncton i els llençàvem al mar. Anotàvem l’hora inicial i passats 10 minuts, a una velocitat d’un o dos nusos (1 nus = 1’85km/h), s’aixecaven les xarxes i les netejàvem, amb una mànega d’aigua de mar, perquè tot el plàncton caigués al cilindre. També anotàvem les revolucions inicials i finals que marcava el fluxòmetre de la xarxa per saber la quantitat d’aigua que s’havia filtrat.

Després trèiem el cilindre de la xarxa i el netejàvem pels costats a través de les malles metàl·liques, un altre cop amb la mànega, i abocàvem l’aigua amb el plàncton dins d’un pot on havíem apuntat prèviament la data, el lloc, i el tipus de xarxa.

Per acabar, vam anar al centre i vam observar les mostres recollides per un microscopi. Perquè es conservés havíem d’afegir-hi formol diluït al 5%.

A continuació mostro el procediment amb imatges de la mateixa sortida:

CIMG0150

1.Preparem els bongos amb els pots cilíndrics, on s’emmagatzemarà el plàncton, i els llencem al mar.

CIMG01542. Anotem les dades corresponents en una llibreta  i indiquem el lloc i el moment de la recollida als pots on guardarem el plàncton.

CIMG01613. Passats 10 minuts navegant per la zona, recollim els bongos.

CIMG0164

CIMG0170

CIMG02794. Netegem amb la mànega d’aigua de mar la xarxa perquè es concentri el plàncton als pots.

CIMG02825. Separem els pots de la malla i els obrim.

CIMG03316. Els netegem amb la mànega per ficar el plàncton als pots.

Anuncis

Un pensament sobre “Obtenció i conservació

  1. Eres fantástica, impresionante lo que hiciste, Buen trabajo. Ojala logres llegar donde desees y cumpras tus objetivos. Valio cada segundo y cada palabra. Tienes todo a tu favor.

    Saludos,
    Un conocido que te admira

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s