El plàncton. Característiques.

Què és el plàncton?

El plàncton és un conjunt de microorganismes que viuen en suspensió a les aigües salades o dolces per poder alimentar-se i reproduir-se i que es deixen portar pels corrents marins i les ones a causa de la seva manca d’habilitat locomotora.

Característiques

Són microorganismes amb una capacitat de locomoció nul·la o pràcticament nul·la per la qual cosa no es poden desplaçar allà on volen sinó que són transportats gràcies als corrents marins.

Generalment és transparent i té algunes irisacions, és a dir, reflexos lluminosos de colors semblants als de l’arc de Sant Martí,  i presenta colors només al microscopi. Les espècies superficials són blavoses, i les altres vermelloses. Algunes emeten luminescència.

Té una vida molt curta però és molt prolífic, compensant l’alta depredació a què està sotmès.

En la seva formació és influït per la llum del sol, la temperatura de les aigües i la presència de nutrients com ara nitrats i fosfats procedents de la terra i dels fons oceànics.

La grandària és bastant variada. Alguns dels grups considerats són: nanoplàncton (menor de 50 micres), microplàncton (de 50 micres a 1 mm), mesoplàncton (d’1 a 5 mm) i macroplàncton (major de 5 mm). Les espècies de fitoplàncton pertanyen al nano i microplàncton, mentre que el zooplàncton entraria a formar part del micro, meso i macroplàncton.

Pertany al primer nivell de la cadena alimentària, ja que tots els altres organismes majors no podrien viure si no existís.

Va ser el primer productor d’oxigen a la atmosfera i actualment és un dels majors portador d’aquest.

Aquestes són les característiques generals, però més endavant veurem les característiques pròpies de cada tipus.

Anuncis

2 pensaments sobre “El plàncton. Característiques.

  1. He llegit tot el teu treball sobre el plàncton i t’he de dir que has fet molta i molt bona feina. Et felicito. El tema és apassionant pels qui ens agrada la Biologia i és un tema que encara ha de donar moltes respostes al món científic. Espero que si t’hi dediques en un futur, tu hi descobreixis qualsevol cosa útil per la humanitat o pel planeta.

    • Moltes gràcies Jose! És un tema molt interessant i penso que hauria de ser conegut per molta més gent, aquest és el meu objectiu. Estaria bé descobrir alguna cosa nova sobre el tema en un futur i que es pogués aplicar útilment a la vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s