Classificació segons la comunitat on viuen

Nèuston

Plèuston

………………………………………………………………………………………………………………………………..

EL NÈUSTON

És la comunitat d’organismes planctònics que viuen en la capa més superficial de l’aigua marina, fins als 50 cm de fondària. Constitueix la zona de més alta productivitat, amb l’aigua saturada d’oxigen, molt rica en nutrients, tant inorgànics com orgànics. Està constituïda fonamentalment per bacteris i microorganismes unicel·lulars. A la zona nerítica apareixen molts elements provinents de la costa (pol·len, petits insectes…), i de vegades, a causa dels moviments verticals de les masses d’aigua, també poden acumular part de la producció bentònica. Alguns microorganismes que pertanyen a aquest grup són; alguns bacteris, copèpodes, diatomees. Entre els depredadors destaca el zooplàncton.

EL PLÈUSTON

El plèuston és la comunitat dels organismes planctònics adaptats a viure a la interfase entre l’aire i l’aigua, es a dir, a banda i banda de la superfície, surant, o a sota.  Al mar, hi trobem plèuston com; algunes meduses (Physalia physalis), cirrípedes (com els percebes), copèpodes i, fins i tot, gèrrids com el sabater.  Els seus desplaçaments són passius a la deriva dels corrents i a causa de l’acció del vent.

A la Mediterrània el plèuston és pobre en espècies, però aquestes presenten un gran número d’individus. Un dels components del plèuston més comú, Velella velella (a la imatge de sota), pot arribar a cobrir kilòmetres quadrats de superfície marina. De vegades, quan el vent o les tempestes les porten fins a la costa, poden fer acumulacions molt importants a la sorra de les platges.

Un altre component del plèuston mediterrani és la Porpita mediterrània, parent de l’anterior, però de forma circular i sense la vela. Aquests dos grups constitueixen l’aliment d’altres membres del plèuston, com ara el nudibranqui Glaucus, que és un  gasteròpode. El Glaucus puja a la superfície bombejant aire als seus apèndixs intestinals i penjant-se de les colònies de pòlips.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s